Tuesday, August 4, 2009

SEJARAH PADI SALAKO

SEJARAH PADI SALAKO

Semua pertuturan bahasa Salako yang terdapat dalam cerita ini boleh difahami dengan merujuk kamus yang disediakan.Semoga terhibur !!!
KAMUS BAHASA SALAKO
Taino : manusia
Jubata : Tuhan bagi orang salako(orang bunian)
Pangkak : Gasing
Nonoi : alat sulit bagi lelaki
Bangas, Orak ,Kadokok,Ampango,ulat : binatang perosak padi
Ansabi : sayur pahit
Antimun : timun
lamang : lemang
Bontong : beras huma yang di bungkus dengan daun minyak dan kemudian dimasak menggunakan buluh besar
Tumpik : kueh muih salako
Puek : masakan menggunakan buluh
Parak rumah : rak yang terdapat pada syiling rumah

Pada suatu masa dahulu , terdapat sebuah tangga yang amat panjang bagi menghubungkan antara dunia manusia dan dunia kayangan di atas langit...Pada ketika itu, padi hanya didapati di dunia kayangan sahaja. Manusia pada zaman tersebut digelar sebagai "Taino" manakala orang bunian di kayangan digelar sebagai "Jubata" yang merupakan Tuhan bagi orang salako .. Golongan Taino dan Golongan Jubata pada ketika itu berkawan rapat ibarat isi dan kuku dan tiada jurang perbezaan yang dapat memisahkan mereka..

Hendak dipanjangkan cerita,.... pada suatu hari iaitu pada musim menuai di kayangan, golongan Taino bertandang ke dunia kayangan untuk bermain "pangkak"(gasing) dengan golongan Jubata......Namun,harapan mereka untuk menang hancur berkecai kerana setiap kali bermain pangkak, mereka sentiasa kecundang di tangan golongan Jubata yang bertaraf profesional tersebut.. golongan Jubata sentiasa menduduki carta teratas dalam permainan pangkak...terrer bangat gitu !!!..heran,memang heran... "takkan mereka main tipu", bisik suara hati golongan Taino tersebut. Namun, hakikat tetap hakikat dan tiada apa yang boleh mengubah segala-galanya.Dikalangan Jubata tersebut, ada seorang permain pangkak yang sangat hebat dan hanya dikenali dengan panggilan "Kulup". . Dia memang sangat hebat sehingga dikagumi oleh golongan Taino dan kaumnya sendiri iaitu Jubata.

Lalu, Golongan Taino bertanya kepada Kulup kenapa bangsa Kulup sangat hebat bermain pangkak.Pada mulanya, Kulup enggan memberitahu rahsia mereka kepada golongan Taino tersebut . Namun atas kerana kesian dan atas sebab persahabatan yang telah lama dimeterai antara kedua-dua golongan tersebut, akhirnya Kulup mendedahkan rahsia sebenar mereka kepada Golongan Taino tersebut. Kulup memberitahu bahawa mereka menjadi kuat dan hebat kerana makan "nasi" yang diperolehi dari padi tersebut..sedangkan golongan taino hanya beralaskan perut dengan "kulat dan umut "sahaja..

Golongan Taino tersebut terpegun seketika bila mendengar penjelasan dari Kulup tersebut..."patutlah kita asyik kalah dalam Liga Pangkak", bisik hati mereka.Atas dasar kesian , Kulup mempelawa mereka berehat di rumahnya sehari dua supaya dapat merasa nasi yang selalu dimakan oleh orang kayangan tersebut...Di simplekan cerita, mereka pun menjamah nasi yang telah dihidangkan bersama lauk pauk oleh ibu Kulup...wahh !!!, ada ommm lah, kata mereka.Ternyata memang benar, nasi tersebut memang sangat sedap dan berbau wangi berbanding lauk pauk tersebut dan membekalkan tenaga kepada mereka. Secara automatik,timbul pula satu perasaan jauh di lubuk hati sanubari mereka untuk meminta sedikit benih padi dari Kulup untuk di tanam di dunia mereka...

Namun, Golongan Taino tersebut kecewa sekali lagi kerana Kulup enggan memberi benih padi biarpun sebiji kepada mereka.Kulup takut akan dimarahi oleh ibunya dan melanggar "protokol " yang telah ditetapkan.Golongan Jubata percaya bahawa padi tidak boleh ditanam di luar rumah, apalagi di dunia Taino.. Sekiranya berlaku, semua padi yang ada di kayangan akan lesap begitu saja. Untuk menggelakan kejadian sebegitu, golongan Jubata telah mengambil langkah yang lebih drastik dengan mananam padi hanya di dapur sahaja dan sedikit sebanyak dapat mengelakkan dicuri oleh golongan Taino.

walau bagaimanapun, Kulup memang ternyata seorang Jubata yang baik hati dan sanggup mengadaikan maruah dan kepercayaan ibunya semata-mata untuk memberi sedikit benih padi kepada golongan Taino tersebut walaupun dia tahu padah yang akan melanda.Bagi mengelakkan diketahui oleh golongan Jubata , golongan Taino menyembunyikan benih padi tersebut di dalam selaput kulit "nonoi" bagi yang kaum lelaki, agar tidak kena "spot-check".

Namun, segala perbuatan Kulup tersebut telah diketahui apabila ibunya mendapati padi yang ditanam di dapur layu dan mati. Tiada siapa yang tahu betapa hangatnya naluri kemarahan ibunya pada ketika itu dan meruap-ruap seperti air yang mendidih . Akibat dari hilang pertimbangan, ibunya ingin memanah anaknya itu dengan anak panah yang paling "power " ketika itu. Namun, di saat akhir....ibunya tak sampai hati hendak memanah anak kesayangannya tersebut dan anak panah tersebut dilepaskan kepada babi yang dipelihara mereka. Dengan segera, babi tersebut mati di tempat kejadian . Tidak lama kemudian, bangkai babi tersebut berulat dan disumpah menjadi "bangas, kadokok, orak, ampango dan ulat" yang merupakan musuh utama kepada padi. Memandangkan padi sudah berjaya ditanam di dunia Taino, ibu Kulup terpaksa mengalah dan menaburkan benih tumbuh-tumbuhan seperti "ansabi, antimun", sayur, kayu, rumput sehingga menjadi hutan tebal di dunia Taino, iaitu dunia kita sekarang.

Sehingga kini, setiap kali orang salako habis menuai, mereka akan mengadakan perayaan pesta menuai sebagai tanda menghormati Jubata padi. Setiap kali perayaan pesta menuai, orang salako akan menyediakan makanan kepada "Nek Kulup" terlebih dahulu seperti "Tumpik, Puek, Lamang,Bontong" sebagai mengenang jasanya kerana sanggup memberi benih padi kepada manusia pada zaman dahulu. Kebiasaannya makanan Nek Kulup diletakkan di atas "parak rumah " .

Sekiranya cerita ini tersalah ayat atau terkasar bahasa dan mempunyai unsur-unsur sensitif.Harap maaf !!!...Sekiranya ada kisah lain tentang sejarah padi salako, sila-sila lah kongsi bersama, jangan segan kerana gue masih lagi study dengan diri sendiri !!! ...Hujung tahun ambil degree !!!


semua cerita ini telah di sampaikan oleh KASOL ANAK BOTOT iaitu orang di sebelah kanan di dalam gambar di atas dan di adaptasi oleh gue..Sebelahnya adalah anak kepada KASOL... iaitu, ETON ANAK KASOL.

*p/s : semua unsur lawak di dalam cerita ini adalah sekadar mengisi suasana cerita ..
Jangan biarkan diri anda hidup dalam ketakutan!!! life is cabaran!!!

10 comments:

Colon Hydrotherapy said...

cool pics

Gold Arawana said...

Interesting story...

Kasia Kanaun. said...
This comment has been removed by the author.
Kasia Kanaun. said...

Repo lalu maca ia. Taringat ka waktu gi' muda' are'.

Carry on with this good work.

Binau said...

Best la BOSS

azzdambell said...

Hemm...cerita nyian ...ada klass gitu...!!

Anonymous said...

Mmg buleh!! hehe...

KACHA said...

bato ihan curita kau nyian... keep it up!

Anonymous said...

Nek Kasol koa nenek ku ugak...(my late nenek and him adik beradik)ka,i orang kpg perundang.....kitak orang Rukam ka?

kapten apex 83 said...

auk...aku cucu nek kasol.. sape ktk..muih laa perkenalan diri sabaya dirik salako